Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč z listového těsta
Jablečný koláč z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný koláč z listového těsta

4/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3064 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 388 g
Tuky 149 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kontrast lístkujícího těsta a šťavnatého ovoce se nikdy neomrzí. Na koláč použijte kyselá jablka, kromě Granny Smith můžete sáhnout i po navinulých odrůdách Topaz nebo Braeburn.

Suroviny

kyselá, pevná
meruňkový džem 100 g
nebo jiný kyselejší (např. rybízový)
nebo calvados
80–100 g podle chuti
chlazené, nakrájené na plátky + navíc na vymazání
na poprášení

Postup

1

Mělký plech 36 x 25 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na pracovní ploše mírně poprášené moukou, přeneste na plech a vytvořte přehnutím okraje. Dno koláče propíchejte pravidelně vidličkou, aby se těsto při pečení nevzdouvalo, a uložte je na 30 minut do lednice. 

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pak je úhledně vyskládejte na vychlazené těsto, aby se plátky trochu překrývaly.

3

Džem a alkohol dejte do rendlíčku a rozpusťte. Rozehřátým džemem potřete koláč včetně okrajů, jablka posypte krupicovým cukrem, poklaďte plátky másla a koláč dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut, až okraje zezlátnou a jablka lehce zkaramelizují. Po vychladnutí můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč