Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný štrúdl
ZDROJ: Image Professionals / Schall, Ewgenija
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 150
Do 45 minut Snadné 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4310 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 393 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z listového těsta je sázka na jistotu. Připravíte ho rychle a zabalíte bez velkého úsilí. Použít do něj můžete vedle úrody jablek také tvaroh, rozinky a ořechy. 

Suroviny

strouhanka 4 PL
skořicový cukr 1 bal
rozinky 1 hrst
nasekané
vejce 1 ks
na potření
Na ozdobu
na posypání

Postup

1

Osmahněte strouhanku
Na pánvi rozpusťte máslo. Nasypte na něj strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Zapněte troubu na 180 °C. Teprve teď vytáhněte z lednice těsto – bude se vám s ním lépe pracovat. Rozkrojte je na dvě části a na pomoučeném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.

2

Připravte náplň
Na těsto rozprostřete osmahnutou strouhanku. Jablka oloupejte, přepulte a nastrouhejte do větší misky. Pak k nim přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Poté ji rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.

3

Zabalte štrúdl
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do  trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven!

4

Ušlehejte šlehačku
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a vyšlehejte do tuha. Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.

5

Experimentujte!
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. 

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...