Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový štrúdl z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 228
Do 50 minut Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4757 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 533 g
Tuky 244 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová. Recept na jablkový štrúdl z jogurtového těsta je prověřený generacemi a my věříme, že si ho zamilujete i vy.

Suroviny

sůl 1 špetka
vejce 1 ks
smetanový
máslo 125 g
na poprášení
Na náplň
středně velké
třtinový cukr 8 PL
nebo méně, podle chuti a kyselosti jablek
nasekané
rozinky 1 hrst
propláchnuté
mletá
strouhanka 8 PL
máslo 125 g
rozpuštěné na potření

Postup

1

Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájený tuk a rukama zpracujte hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.

2

Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20 cm), posypte polovinou strouhanky a poklaďte polovinou náplně. Delší okraje přehněte přes jablka a konce spojte a ohněte dolů. Zopakujte s druhou půlkou těsta a náplně. Štrúdly opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným tukem.

4

Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...