Jablkový závin z jogurtového těsta budete péct znovu a znovu… Navíc na recept nepotřebujete váhu – nejedná se sice o klasický hrníčkový recept, ale jako měrné jednotky jsme zvolili běžné domácí náčiní nebo rovnou celé balení. Ještě teplý závin z jogurtového těsta je doslova symfonií pro vaše chuťové pohárky. Až recept na jablkový štrúdl vyzkoušíte, pochopíte o čem mluvíme.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170–180 °C.
Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.
Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte.
Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm.
Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice.
Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.
Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut.
Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější.
Nechte trochu vychladnout, pak jablečné záviny pocukrujte a nakrájejte.
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)
- Přidání jogurtu = božsky vláčné těsto!(5 receptů)
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů)
- Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak(12 receptů)
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů)
Komentáře
Prosím do těsta se opravdu nedává ani trochu prášku do pečiva? Díky za odpověď.
Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina