Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový dort s jahodovou pěnou
Jahodový dort s jahodovou pěnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový dort s jahodovou pěnou

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7630 kcal
Bílkoviny 1339 g
Sacharidy 251 g
Tuky 122 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červen si nedovedeme představit bez jahodového dortu. K dokonalému štěstí nám stáčí jednoduchý jemný piškot s vrstvou jahodové pěny a navrch čerstvé jahody zalité želatinou. A aby byl ještě krásnější, vyrovnali jsme jahody ještě po obvodu. Zkrátka jahody na třetí!

Suroviny

Na piškotový korpus
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 2 ks
bílky a žloutky zvlášť
Na jahodovou pěnu
želatina 6 plátků
jahody 300 g
omyté, odstopkované a rozmixované na pyré
33–40%
Na dokončení
jahody 500 g
odstopkované
voda 250 ml
+ navíc na želatinu
želatina 4 plátky
červené (lze vynechat)

Postup

1

Začněte korpusem. Předehřejte troubu na 160°C. Rozvíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílků vyšlehejte sníh: začněte na nízké otáčky, jakmile sníh začne bělat, přidejte 1 lžíci cukru, zvyšte otáčky a šlehejte, dokud sníh nebude pevný.

2

Ke žloutkům přidejte 2 lžíce cukru a vyšlehejte je do světlé pěny, zlehka do ní vmíchejte lžíci mouky a po ní lžíci sněhu, postup opakujte s druhou lžící mouky a spojte se zbylým sněhem: krouživými pohyby lehce obracejte těsto, aby se jím sníh obalil a směs zůstala nadýchaná. Hned přesuňte do formy a pečte asi 10 minut. Jakmile těsto začne zlátnout a oddělovat se od formy, vyndejte ho z trouby a nechte zchladnout. Korpus bude lehký a pružný, ale nízký. 

3

Připravte jahodovou pěnu. Namočte plátky želatiny do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v hrnci smíchejte polovinu jahodového pyré s cukrem a zahřívejte (teplota by neměla přesáhnout 65 °C). Jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně.

4

Vymačkejte přebytečnou vodu ze želatiny, dejte ji do teplého pyré, doplňte jeho druhou neohřátou polovinu, dobře rozmíchejte a nechte celé zchladnout na pokojovou teplotu – nesmí být horké, ale musí zůstat tekuté. Vyšlehejte smetanu do polotuha (příliš tuhá se nespojí dokonale s pyré). Opatrně vmíchejte jahodové pyré do ušlehané smetany. Směs by měla být lehká jako ušlehaná smetana a stejnoměrně růžová.

5

Boky dortové formy vyložte pečicím papírem, na dno dejte piškotový korpus. Jahody přepulte, vyberte 10–15 podobně velkých půlek a vyložte jimi boky tak, aby se řeznou stranou opíraly o formu. Naplňte formu jahodovou pěnou a odložte do lednice.

6

V trošce studené vody nechte nabobtnat želatinu. Zahřejte vodu a rozpusťte v ní krupicový cukr, aby vznikl sirup. V něm rozpusťte vymačkanou želatinu. Pro sytý tón můžete přidat kapku barvy. Jestli z jahod při překrajování vytekla šťáva, přidejte ji k želatině. Nechte vychladnout. Na dort vyskládejte zbylé jahody a těsně před tím, než začne želatina tuhnout, ji na ně nalijte. Chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Jakmile je želatina zcela tuhá, sejměte z dortu formu a pečicí papír. Až do podávání uchovejte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, místo pečení korpusu vyložte dno dortové formy piškoty (použít můžete nalámané cukrářské i kulaté dětské).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...