Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2325 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 313 g
Tuky 62 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potočnice, sestřenka rukoly, chutná více či méně peprně (podle způsobu pěstování), ale taky může připomínat křen. Zatím je málokde k sehnání, rozhodně si však zaslouží pozornost. Vyzkoušejte ji!

Suroviny

olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
rýže kulatozrnná 320 g
na rizoto
suché, lze nahradit vývarem navíc
vývar zeleninový 750 ml
horký, lze nahradit drůbežím
mražený hrášek 150 g
čerstvě strouhaný
strouhaný
potočnice 60 g
sýr 150 g
čerstvý, měkký, k podávání
nakrájená na nudličky nebo kostičky, opečená dozlatova

Postup

1

Ve velkém těžkém rendlíku opékejte na mírném až středním ohni na oleji cibuli doměkka, asi 4 minuty, aby změkla, ale nezměnila barvu.

2

Vsypte česnek a rýži, minutu míchejte.

3

Vlijte bílé víno (nebo naběračku vývaru) a vařte 2–3 minuty, až se většina tekutiny vypaří nebo vstřebá.

4

Pak po naběračkách přilévejte vývar a zlehka míchejte, aby se nic nepřichytilo. Další vývar vždy přilijte, až se předchozí vstřebá.

5

Jakmile bude rýže uvařená téměř al dente, přidejte ještě trochu vývaru a vsypte hrášek a muškátový oříšek. Vařte, aby byla rýže al dente. Odstavte.

6

Vmíchejte parmazán a část potočnice (pokrájené). Posypte čerstvým sýrem a slaninou a podávejte ozdobené zbylou potočnicí. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč