Česká klasika dotažená k dokonalosti!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáčku dejte tymián, česnek a cibuli, na ně položte osolená a opepřená kachní stehna a pečte zhruba 45 minut, aby bylo maso propečené.
ZELÍ Mezitím rozehřejte v pánvi olej a 3–4 minuty opékejte cibuli. Vložte zelí, cukr podle chuti (lze i vynechat – díky želé a sladké omáčce), jalovec a vlijte zhruba polovinu vína. Za občasného promíchání vařte zhruba 30–35 minut. Pak vmíchejte 1 lžíci rybízového želé nebo propasírovaného džemu.
KNEDLÍKY Zatímco se zelí vaří, připravte knedlíky a následně svařte omáčku. Na knedlíky zeleninu krátce opečte na ghí či másle. Osolte. Pečivo zalijte mlékem prošlehaným s vejci. Smíchejte se zchladlou zeleninou, petrželkou, poprašte moukou (a případně jí přidejte víc podle potřeby).
Z těsta vytvarujte koule o něco menší než tenisák, pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při stejné teplotě jako kachnu a spolu s ní, až zvenku zezlát- nou a uvnitř jsou hotové (cca 10–15 minut).
OMÁČKA Zbývající želé nebo džem (ten můžete nechat i neprotřený) a víno plus koření zvolna vařte na středním ohni 5 minut, aby směs zhoustla a zesirupovatěla.
Kachnu podávejte se zelím, s vinno-rybízovou omáčkou a s knedlíky, popřípadě i s výpekem a cibulovo-česnekovou směsí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů)
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů)