Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2565 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 110 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v soli je jednoduchá, ale velmi osvědčená metoda, jak zachovat rybu šťavnatou. Když použijete malého kapra, musíte sice počítat se spoustou malých kostiček, ale zato si opravdu pochutnáte. 

Suroviny

rozmarýn 2 hrnky
lístky
rozmarýn 10 snítek
+ špičky na ozdobení
česnek 6 stroužků
oloupaný
sůl 1,5 kg
obyčejná hrubá sůll (nebo směs 2:1 či 1:1 hrubé s jemnou)
žlutá kůra nastrouhaná najemno, zbytek oloupaný či s okrájenou kůrou a nakrájený na kousky
kapr 1,5 kg
zbavený šupin či lysec, vykuchaný (my jsme koupili třeboňského v Sádkách Lahovice)

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozmarýnové lístky rozsekejte ve vhodném přístroji s česnekem najemno a smíchejte se 100 g soli (rozmarýn můžete také nasekat ručně nožem a česnek utřít s troškou soli). Zbývající sůl nasypte do mísy, přidejte rozmarýnovou sůl, citronovou kůru a bílky a dobře promíchejte. 

2

Většinu celých snítek rozmarýnu naskládejte rovnoběžně vedle sebe do přiměřeně velkého pekáče či zapékací mísy (podle velikosti ryby) a položte na ně rybu tak, aby ocas přečníval přes okraj. Břišní dutinu vykuchané ryby vyložte kousky citronu a vložte do ní zbývající snítky rozmarýnu. Rybu zasypte svrchu i ze stran solnou směsí (ocas nechte vyčnívat a sůl pod rybu mírně podhrňte) a jemně ji přitiskněte. Můžete ozdobit špičkami rozmarýnu. Pečte zhruba 30–35 minut. 

3

Pak vyndejte pekáček z trouby a nechte povrch soli zchladnout. Poté opatrně – je však třeba vyvinout násilí, například paličkou na maso nebo rukojetí velkého nože – zbavte rybu solné krusty a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí: čerstvé pečivo, brambory, bramborová kaše. Místo kapra lze upéct dva veliké pstruhy či siveny, popřípadě mořskou rybu – třeba pražmu zlatou (mořana zlatého).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...