Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kaprovka z Thiru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3501 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 426 g
Tuky 162 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení kapřího filetu a koprové omáčky potřebuje odvahu, ale kdo ochutná, dá nám za pravdu, že je to dohromady božské!  „Název kaprovka vznikl jako legrace u piva. Mně se ale zalíbil, protože dává smysl: smetana, kopr a ryba. Tak jsem ho převedla na talíř, “ řekla nám o vzniku receptu Anna Vejvodová z táborského Thiru.

Suroviny

kapr 1 ks
skelet
nové koření 4 kuličky
pepř celý 5 kuliček
kopr 1 svazek
čerstvý
drobné nebo zámecké brambory (grenaille), vydrhnuté
sůl
rostlinný olej 2 PL
nakrájená nahrubo
velká, oloupaná a na kostky
ocet 60 ml
nebo podle chuti
kapr 1 filet
prořezaný, s kůží, o váze cca 600 g

Postup

1

Troubu rozehřejte na 200°C. Do hrnce vložte kapří skelet a zalijte jej 500 ml studené vody. Přidejte koření, stonky kopru (lístky ponechte zatím stranou) a pomalu přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat odkryté asi 40 minut. Hotový vývar sceďte a kosti a koření vyhoďte.

2

Nové či zámecké brambory vsypte po pekáčku a poklaďte kousky másla (celkově cca 2 lžícemi), osolte a vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut nebo déle podle velikosti brambor. Hotové brambory jsou na povrchu zlatavé a křupavé a uvnitř měkké.

3

Zatímco se brambory pečou, připravte základ na omáčku. Na lžíci másla a trošce oleje zpěňte cibuli, pak přihoďte kostky z velké brambory a cca 2 minuty opékejte. Zalijte kapřím vývarem a nechte vařit do změknutí brambor. Pak omáčku rozmixujte a protřete přes jemné síto.

4

Do rendlíčku vlijte ocet a svařte jej na polovinu objemu – pozor na výpary, jsou dráždivé. Do omáčky vlijte smetanu, svařený ocet, cukr a trochu soli. Přiveďte k jemnému varu a 1 minutu provařte. Podle chuti dolaďte cukrem a solí.

5

Nakonec opečte kapří filety. Filet rozdělte na 4 porce a osolte. V nepřilnavé velké pánvi rozpalte olej a kůží dolů opatrně vložte kapra. Opékejte zprudka cca 1 minutu, pak do pánve přidejte zbylé 2 lžíce másla a opékejte ještě 2 minuty, aby byla kůže vypečená dokřupava. Pak stáhněte pánev z ohně, filety obraťte a nechte chvilku v teple pánve dojít.

6

Servírujte: na talíř nandejte pečené brambory a jemně je rozmáčkněte. Přidejte kousky ryby a zalijte omáčkou. Posypte nasekanými lístky kopru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...