Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kefírová buchta s kokosem a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 101
Do hodiny Snadné Na formu 18 x 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4312 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 490 g
Tuky 235 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kefírová buchta s kokosem a čokoládou je jako stvořená k odpolední kávě po nedělním obědu nebo pondělní snídani. Není to klasická kefírovka, tato voní kokosem a navíc je polita čokoládovou polevou. I přesto je tento hrníčkový recept velmi jednoduchý a troufáme si tvrdit, že ho zvládnou i naprostí začátečníci. Vláčná kefírová buchta je navíc bez vajec.

Suroviny

+ na vysypání formy
rostlinný olej ½ hrnku
kefír 1 hrnek
lze nahradit podmáslím
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
likér ¼ hrnku
kokosový

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte čtvercovou formu s okrajem trochou oleje nebo másla a vysypte ji moukou nebo vyložte papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.

2

Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud není povrch zlatý a špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

3

Vyjměte z trouby, nechte 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propíchejte špejlí a zakapejte likérem. Nechte ho vsáknout. Potom buchtu přesuňte na mřížku, aby úplně vychladla.

4

Čokoládu na polevu nalámejte do ohnivzdorné mísy, misku postavte na hrnec s vroucí vodou, přilijte smetanu a míchejte do rozpuštění. Stáhněte z hrnce a nechte zchladnout. Občas promíchejte, aby poleva zůstala hladká.

5

Polevu rozetřete na buchtu včetně boků a posypte nahoře i po stranách strouhaným kokosem. Nechte v chladu ztuhnout a pak krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC
O kategorii výš vyšvihne tuhle buchtu kopeček šlehačky!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

29.01.2018 20:52

Perfektní a rychlá buchta bez vajec. Díky podmáslí je uzasne nadýchaná! Po upečení a vychladnutí jsem ji pomazala domácí rybízovou marmeládou, polila čokoládou a posypala kokosem. Nebe v hubě ;)!

10.09.2014 20:19

Výborne, len na velký plech treba všetko x3. :)

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...