Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická zmrzlinová roláda
Klasická zmrzlinová roláda
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:

Klasická zmrzlinová roláda

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3184 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 496 g
Tuky 112 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky našemu detailnímu receptu zvládnete nadýchanou piškotovou roládu s domácím jahodovým džemem a vanilkovou zmrzlinou naprosto hravě. Osvěžující dezert oceníte nejen v létě!

Suroviny

Na zmrzlinu
vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
semínka vyškrábnutá
Na jahodový džem
jahody 200 g
rozčtvrcené + navíc pár na ozdobení
z 1/2 citronu
Na piškot
na vymazání plechu
vejce 3 ks
+ navíc na posypání
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vanilkový extrakt ¼ ČL

Postup

1

Zmrzlinu připravíte tak, že bílky ušleháte v míse elektrickým šlehačem dotuha. V jiné míse ušlehejte žloutky, moučkový cukr a vanilková semínka, až získáte světlou nadýchanou pěnu. Ve třetí míse ušlehejte smetanu dotuha.

2

Žloutkovou směs vmíchejte do smetany a poté vmíchejte i sníh z bílků. Nalijte do chlebíčkové formy (na bochník o hmotnosti 900 g) vyložené pečicím papírem. Papír by měl přesahovat přes okraje, později vám to pomůže. Uložte na 2 hodiny do mrazáku.

3

Vyjměte zmrzlinu z mrazáku a pomocí přesahujícího papíru ji vytáhněte z formy. Měla by být pevná, ale tvarovatelná. Pomocí stěrky vytvarujte ze zmrzliny silný válec (asi jako silnější salám) a poté pomocí pečicího papíru zmrzlinu pevně sviňte do válečku o délce asi 35 cm.

4

Konce pečícího papíru zatočte a váleček vraťte do mrazáku na další hodinu.

5

K výrobě džemu nejprve vložte talířek do mrazáku. Jahody, citronovou šťávu a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na vysokém ohni. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte rychle 5 minut, poté stáhněte oheň.

6

Na studený talířek kápněte cca 1/4 lžičky džemu – pokud se při zatlačení prstem svraští, džem je hotový. Pokud je stále tekutý, vraťte jej na oheň a znovu vařte další 2–3 minuty, poté zkoušku zopakujte. Jakmile džem na talířku ztuhne, nechte jej vychladnout.

7

Troubu předehřejte na 200°C. Plech s nízkým okrajem o rozměrech 24 x 32 cm vyložte pečicím papírem (s velkým přebytkem) a dobře vymažte. Vejce a cukr šlehejte elektrickým ručním šlehačem 2–3 minuty nebo až zhoustnou a zesvětlají.

8

Stěrkou do vaječné směsi vmíchejte opatrně ale pečlivě mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt.

9

Těsto opatrně rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte 15 minut, nebo až bude lehce zlatavé a na dotek pružné.

10

Vyjměte z trouby, nechte piškot vychladnout 1–2 minuty nebo až vychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, pak opatrně srolujte, dokud je ještě teplý (i s pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout ve srolovaném tvaru.

11

Piškot rozviňte, opatrně zbavte pečicího papíru a zevnitř potřete džemem. Pracujte rychle – rozbalte zmrzlinu a položte ji na džem. Piškot srolujte kolem ní. 

12

Zabalte zmrzlinovou roládu do nového listu pečícího papíru a potravinářské fólie. Vraťte do mrazáku na dalších 20–30 minut, poté rozbalte, nakrájejte a ihned podávejte.

Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...