Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s jablky a ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 279 g
Tuky 277 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka & ořechy k sobě patří a tenhle koláč, jako stvořený k nedělní kávě, k odpolednímu posezení na zahradě i večernímu pozorování červánků, je toho velmi chutným důkazem.

Suroviny

Na těsto
sůl ½ ČL
máslo 125 g
změklé
Na náplň
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado světlý hrnku
vejce 2 ks
lískooříškový (lze vynechat)
sůl ½ ČL
mouka lískooříšková 1,5 hrnku
lze nahradit mandlovou
zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
Na posypání
lískové oříšky 1 hrst
přepůlené nebo nasekané nahrubo
třtinový cukr 2 PL
k servírování

Postup

1

Do mísy vsypte mouku a sůl, přidejte máslo a prsty promněte (práci si usnadníte robotem s noži). Přidejte podmáslí a zpracujte v těsto, v případě potřeby přilijte ještě trochu podmáslí. Pokud máte čas nebo si těsto děláte s předstihem, zabalte jej do fólie a dejte chladit do lednice.

2

Vymažte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto rozválejte a vyložte jím formu, případné přesahující okraje seřízněte (ale těsto by vám mělo vyjít akorát). Těsto propíchejte vidličkou a dejte do lednice chladit, než připravíte náplň (těsto takto v lednici vydrží až 2 dny).

3

Troubu předehřejte na 170 °C.

4

Máslo prošlehejte s cukrem do světlé pěny, postupně zapracujte po jednom vejce, žloutek, likér a sůl. Nakonec vmíchejte ořechovou nebo mandlovou mouku.

5

Javorový sirup vlijte do pánve s vyšším okrajem a zahřívejte, aby sirup zhoustl. Odstavte a vsypte plátky jablek. Nechte pár minut stát, ale ne moc dlouho, aby jablka nezměkla.

6

Náplň rozetřete na připravené těsto, navrch poklaďte jablka. Posypte ořechy, cukrem a přelijte zbylým sirupem (můžete jím také jen potřít jablka). Koláč dejte péct na 40–45 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté vyjměte z formy. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mouku z lískových ořechů, jednoduše ořechy rozmixujte v robotu. Použít ale můžete i mouku z vlašských ořechů – stejnou, z jaké byste pekli vánoční vanilkové rohlíčky. Ořechy zkrátka tomuto koláči sluší. Ani s mandlovou moukou neuděláte chybu, jen už nebude chuť náplně tak výrazná. A pokud máte doma více hrušek než jablek, klidně použijte je. Chutná to skvěle! Koláč doporučujeme doplnit ušlehanou smetanou, horký bude skvělý s vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...