Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláčky s plněným okrajem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 20
Do hodiny Snadné Na 20 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9446 kcal
Bílkoviny 373 g
Sacharidy 1181 g
Tuky 399 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud občas hudrujete, že kynuté koláče mají moc silný okraj a málo náplně, už nebudete! Hned při prvním kousnutí totiž zjistíte, že okraj na první pohled obyčejného koláčku z kynutého těsta s tvarohem, povidly a drobenkou je štědře plněný makovou náplní. Recept na koláčky s plněným okrajem je tu pro všechny, kteří milují hodně náplně a méně těsta. 

Suroviny

mléko 250 ml
droždí čerstvé 25 g
slunečnicový olej 3 PL
sůl
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na makovou náplň
mák mletý 300 g
mléko 400 ml
rum 100 ml
tuzemák
mletá
najemno nastrouhaná
švestková povidla 200 g
Na tvarohovou náplň
nebo podle chuti
vanilka 1 špetka
mletá
vejce 1 ks
Na drobenku
máslo 100 g
studené
Na dokončení
švestková povidla 200 g
vejce 1 ks
prošlehané, na potření

Postup

1

Do mísy dejte mléko, cukr, droždí a promíchejte. Přisypte obě mouky a vanilkový cukr, přidejte žloutky, máslo, olej, sůl
a vypracujte hladké těsto. Nechte zakryté čistou utěrkou vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

2

Na makovou náplň dejte do rendlíku všechny ingredience a svařte na hustou náplň.

3

Na tvarohovou náplň promíchejte všechny suroviny, na dro- benku vše promněte mezi prsty. Obě náplně i povidla si dejte
do cukrářského sáčku.

4

Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků, každý kousek vytvarujte do kuličky a nechte 5 minut odpočinout. Každou kuličku rozválejte na tenkou placku, zhruba 0,5 cm silnou (lze i méně), ve středu si například pomocí menšího dezertního talířku nebo většího vykrajovátka naznačte kruh. Podél něj naneste makovou náplň a přehněte přes ni těsto. Tak vznikne okraj. Doprostřed pak naneste povidla a kolem dejte tvarohovou náplň. Okraje potřete vajíčkem a koláče posypte drobenkou. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 20–25 minut dozlatova. Poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...