Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláčky z listového těsta s povidly a jablky
Koláčky z listového těsta s povidly a jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláčky z listového těsta s povidly a jablky

4.2/5 Počet hodnocení: 13
Do 75 minut Velmi snadné Na cca 15 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2297 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 212 g
Tuky 139 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se blíží nečekaná návštěva, nebo vás jen honí mlsná, tyhle jednoduché koláčky z listového těsta s jablky, povidly a mandlovou drobenkou vás zachrání. Suroviny na ně nejspíš máte doma a hotové jsou vcukuletu. Navíc jsou tak dobré, že každý bude chtít recept!

Suroviny

rozválené (každé balení po 300 g)
švestková povidla 1 sklenka
hustá
velké, oloupané a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na drobenku
mandle plátky 1 hrst
Na rumové máslo
rum 2 PL
tuzemák nebo třtinový

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C, plech vyložte pečicím papírem. Oba pláty těsta rozviňte a přiložte na sebe, aby vznikl jeden vyšší plát. Kulatým vykrajovátkem o průměru 7,5 cm (nebo skleničkou) vykrojte z těsta těsně vedle sebe koláčky.

2

Vykrojené koláčky umístěte na plech. Udělejte těstu okraj: vezměte o něco menší kulaté vykrajovátko (nebo skleničku s menším průměrem), položte na koláček a obtiskněte silně do těsta, ale neprokrojte. Dno koláčku propíchejte vidličkou. Do vyznačeného kolečka rozetřete 2 lžičky povidel a následně je posypte kousky jablek. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem.

3

Na drobenku promněte rukama studené máslo, mouku a cukr. Drobenkou zasypte středy koláčků, posypte plátky mandlí a dejte péci. 

4

Hotové koláčky vyjměte z trouby. V rendlíku rozehřejte máslo s rumem a potřete jím okraje koláčků a pokapejte středy.

NĚCO NAVÍC
Zbylé vykrájené těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte skořicí a krupicovým cukrem a pečte jako chuťovku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...