Koprovou omáčku jezte s vejci a/nebo s vařeným hovězím (popřípadě k bifteku). Jako přílohu doporučujeme vařené brambory či houskové knedlíky. Zdobte koprem.
Suroviny
mléko
100
ml
kopr
3
hrsti
nasekaný + pár snítek
máslo
75
g
vývar zeleninový
700
ml
nebo hovězí, studený
smetana na vaření
200
ml
krupicový cukr
30
g
vinný ocet bílý
4
PL
sůl
Postup
1
V rendlíku svařte mléko s pár snítkami kopru, pak zmírněte oheň a nechte táhnout pod bodem varu. Mezitím v silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo na středním ohni, zaprašte moukou a osmahněte ji do bledé jíšky. Zalijte vývarem a smetanou, přidejte cukr a převařený ocet, rozšlehejte na konzistenci omáčky. Přiveďte k varu, vlijte scezené koprové mléko a 15 minut vařte, stále přitom míchejte. Nakonec vsypte 3 hrsti kopru. Osolte a dolaďte.