Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněná brokolice
Kořeněná brokolice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kořeněná brokolice

4.9/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha nebo pro 2 osoby jako hlavní chod

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 602 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 85 g
Tuky 9 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Možná se budete divit, ale tohle je jeden z nejpopulárnějších receptů z mé kuchařky. Je dost začátečnický, surovinově a finančně nenáročný a láká především zástupce ženského pohlaví, neboť dámy chtějí lehký oběd a chtějí ho hned,“ říká Florentýna. 

Suroviny

sůl 1 ČL
+ špetka
malá čerstvá
petrželka 4
čerstvé
jogurt bílý 1 kelímek
česnek 1 stroužek
prolisovaný

Postup

1

Odkrojte nožem růžičky brokolice od tlusté části stonku. Stonek zatím nezahazujte, i ten se hodí k jídlu, jen potřebuje víc času na změknutí. Proto zdravé části stonku překrojte po délce napůl a pak ještě příčnými řezy rozkrájejte na 1cm půlkolečka.

2

Přiveďte k varu větší množství vody, zhruba 3 litry. Až se voda začne vařit, osolte ji jednou vrchovatou lžičkou soli. Přidejte nejprve pokrájené stonky a samotné je vařte 3 minuty. Teprve pak zavařte i růžičky a pokračujte ve varu další 3 minuty. Pokud používáte mraženou zeleninu, měřte čas až od chvíle, kdy voda začne po přidání brokolice znovu vřít. Uvařená brokolice by neměla být syrová, ale ani příliš měkká, nebo snad dokonce rozbředlá.

3

Zatímco se brokolice vaří, připravte si jogurtovou zálivku. Z chilli papričky odřízněte vršek se stopkou a rozkrojte ji po délce. Nožem vyškrábněte semínka a bílou část dužiny a zahoďte je. Očištěnou dužinu nakrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno. V malé misce smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a špetkou soli.

4

Sceďte uvařenou brokolici a ihned ji krátce, ale nemilosrdně propláchněte pod studenou vodou, alespoň trošku tak přerušíte měknutí zbytkovým teplem. Rozdělte na talíře, přelijte ochuceným jogurtem a podávejte. Anebo, chcete-li si o něco zvýšit úroveň labužnického požitku, podávejte obojí zvlášť. Brokolici napíchnutou na vidličce pak s rozkoší smáčejte v misce s pikantním jogurtem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...