Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3748 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 252 g
Tuky 216 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalejší podzimní oběd než jsou kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou byste hledali jen těžko. Pokrm obsahuje téměř vše, co máme na závěru podzimu tolik rádi – houby, jedlé kaštany, jablka a smetanovou omáčku...

Suroviny

olivový olej 2 PL
kotleta 4 ks
vepřové kotlety s kostí, každá o váze 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
brandy 100 ml
na klínky
červené, na klínky
celé, hnědé
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
hřibovité, namočené předem do vody tak, aby byly těsně ponořené
šalvěj 6 lístků
Na omáčku
nakrájená najemno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený najemno
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
vývar kuřecí 250 g
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
nejméně 33%

Postup

1

Na velké žáruvzdorné pánvi či v pekáčku rozehřejte olej. Kotlety osolte a opepřete a opékejte je 3–4 minuty z každé strany dozlatova, poté je přendejte na talíř. Deglazujte: do horké pánve vlijte brandy a spláchněte tak všechny přípečky, ty nejpřichycenější seškrábněte vařečkou. Část brandy prudce odvařte, zbytek slijte do mističky a dejte stranou.

2

Pánev vraťte na oheň a přidejte do ní polovinu másla. Až máslo zpění, přidejte klínky cibule, jablka a žampiony a 6 minut restujte, až všechno zezlátne. Odložte stranou. 

3

Na omáčku v rendlíku rozehřejte zbylých 40 g másla, přidejte nasekanou cibuli a řapíkatý celer, česnek, bobkový list a tymián. Lehce osolte a zvolna opékejte, až zelenina zkaramelizuje. Vlijte uchovanou šťávu z deglazování pánve a pět minut vařte, až tekutina zhoustne do sirupovité konzistence. Pak vlijte vývar a vsypte polovinu kaštanů. Namočené houby slijte a dejte stranou a tekutinu z hub přilijte do omáčky. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte bublat 20 minut. 

4

Vyjměte z omáčky koření a rozmixujte se smetanou ponorným mixérem dohladka. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, dosolte, dopepřete.

5

Troubu rozehřejte na 190°C. Do velké pánve s červenou cibulí, jablkem a žampiony vraťte zpátky odložené kotlety i se šťávou, kterou pustily. Zalijte kolem masa omáčkou, vložte zbylé kaštany a odložené namočené lesní houby. Přidejte lístky šalvěje, zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Následně odkryjte a ještě cca 10 minut pečte nezakryté.

6

Podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo jen s pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč