Z nenápadného receptu na králíka na smetaně se vyklubal žhavý redakční favorit. Nezbylo ani sousto, pečivem jsme kastrol vytřeli do naprosté čistoty.
Suroviny
Postup
Králičí díly ze všech stran pořádně osolte a odložte asi na 15 minut stranou.
Na střední až silný oheň postavte těžký kastrol či jiný vhodný hrnec s poklicí. Až bude kastrol zahřátý, osušte díly králíka ze všech stran poklepáváním papírovými utěrkami. Do kastrolu dejte polovinu tuku, vložte králičí díly, podle potřeby po dávkách. Opečte je ze všech stran dohněda, trvá to asi 15 minut. Pak je vyjměte a odložte stranou.
Přidejte zbývající lžíci tuku a cibuli a opečte ji tak, aby na okrajích zezlátla, trvá to asi 6 minut. Poprašte moukou a dobře promíchejte. Za častého míchání opékejte, aby mouka zezlátla, asi 5 minut. Podlijte trochou vývaru, rozmíchejte hrudky a vařečkou odškrabte přípečky z kastrolu. Do kastrolu vraťte králíka a zalijte ho vývarem, aby byl ponořený. Přidejte citronovou kůru, bobkové listy a citronovou šťávu a přiveďte k mírnému varu. Přiklopte a zvolna duste, dokud maso nezačne odpadávat od kostí (trvá to mezi 1,5–2 hodinami). Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.
Pak vyjměte králičí díly a nechte je zchladnout na plechu. Z omáčky vylovte bobkové listy. Maso oberte a vraťte do omáčky v kastrolu. Vmíchejte zakysanou smetanu, kapary a dolaďte bílým vínem. Na mírném ohni prohřejte, ale už nevařte! Podle chuti opepřete. Podávejte ozdobené petrželkou. Zapíjejte bílým vínem či ležákem. Vhodná příloha je čerstvé bílé pečivo, šťouchané či vařené brambory nebo rýže.