Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetová variace na salát Caesar
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6031 kcal
Bílkoviny 556 g
Sacharidy 94 g
Tuky 368 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co dělá z Caesar salátu Caesar salát? Kromě jiného dokonale vyladěná zálivka! Ta promění salátové listy v opravdovou delikatesu. Volně jsme se touto salátovou klasikou inspirovali, doplnili ji elegantními krevetovými špízy a výsledek je vynikající. Uvidíte, že i vy s touhle variací sklidíte nebývalý úspěch.

Suroviny

krevety 20 ks
pěkné, loupané, syrové, s ponechanými ocásky, zbavené střívka
olivový olej 1 PL
paprika mletá uzená 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
little gem salát 4 ks
zbavený vnějších lístků
klínky k podávání
Na posypku
bageta 125 g
natrhaná na 3cm kousky, lze nahradit ciabattou
olivový olej panenský 2 PL
sůl
Na zálivku
ančovičky (konzerva) 3 ks
3 řezy
nastrouhaný najemno
česnek 1 stroužek
oloupaný
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná
vinný ocet červený 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
řepkový olej 185 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Na posypku předehřejte troubu na 190°C. Na plechu promíchejte natrhané pečivo s olejem a osolte. Za občasného protřesení pečte 13–15 minut dozlatova a dokřupava. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Dejte do uzavíratelného sáčku a válečkem rozdrťte nahrubo.

2

Mezitím nachystejte zálivku. V mixéru mixujte 30 sekund či úplně dohladka sardelky, žloutky, parmazán, česnek, citronovou kůru, 1,5 lžíce citronové šťávy, ocet, hořčici a 1,5 lžíce studené vody. Pak za chodu přístroje pomalu přilévejte všechen olej, občas mixér zastavte a stěrkou seškrábněte dolů přichycený pevný podíl. Podle chuti osolte a opepřete, případně dolaďte citronovou šťávou.

3

Krevety promíchejte v misce s olejem a uzenou paprikou. Osolte a opepřete. Napíchejte je na 4 předem namočené špejle. Opékejte na grilovací či těžké obyčejné pánvi zhruba 2–3 minuty z každé strany, aby byly propečené, ale zbytečně ne déle, aby nebyly gumové. Přesuňte na talíř.

4

Saláty rozdělte na lístky a dejte do mísy. Na ně najemno nastrouhejte zhruba polovinu parmazánu. Promíchejte s cca 100 ml zálivky. Naaranžujte je na servírovací talíř. Doplňte připravenou posypkou a na ni najemno nastrouhejte zbývající parmazán. Přidejte krevety a klínky citronu na pokapání. Zvlášť podávejte zbývající zálivku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...