Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19727 kcal
Bílkoviny 905 g
Sacharidy 377 g
Tuky 1593 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Wellington je britská specialita spojená tradicí s hovězím masem. Sváteční kabátek z těsta s podšívkou z nádivky ale svědčí i krůtě.

Suroviny

bez kůže
olej 2 PL
+ na vymazání
mouka
na podsypání
vejce 1 ks
sůl
pepř
Na nádivku
najemno
350 g
odřezky z krůty (z prsou)
vepřová bez střívka
vejce 2 ks
sušené, nasekané
neslazené
strouhanka 100 g
z čerstvého pečiva
Na omáčku
na plátky
med 1 PL
vinný ocet červený 1 PL
vývar kuřecí 300 ml
+ na vymazání
sůl
pepř

Postup

1

Upravte krůtí prsa. Silnější část (od zad) okrájejte, abyste získali válcovitější tvar. Odřezky by měly vystačit na 350 g potřebných do nádivky. Okrojená prsa pak svažte kuchyňským provázkem tak, aby mezi smyčkami byla 2 cm mezera. (Účelem je získat zhruba kruhový průřez.)

 

2

Zahřejte 2–3 lžíce oleje ve velké pánvi nebo v pekáčku. Omotaná prsa osolte a opepřete a opečte ze všech stran do zlatohněda. Pak vyjměte z pánve a nechte vychladnout. Maso teď můžete zmrazit, aby ještě lépe drželo tvar, až sundáte provázek.
 

3

Připravte nádivku: cibuli opečte na másle doměkka. Pak rendlík stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Odřezky z krůty pokrájejte a pak je dohladka semelte v robotu. Přidejte klobásky a ještě 30–40 vteřin zpracovávejte v robotu, aby se vše smísilo. Osolte a opepřete a přidejte vejce. Můžete opět asi minutu mixovat, aby směs trochu zhoustla.
 

4

Nádivku přendejte do velké mísy, vmíchejte cibuli a ostatní přísady, které do ní patří. Chcete-li, ještě dochuťte. Nádivku můžete dát chladit, zatímco budete připravovat slaninu a těsto.

 

5

Plátky slaniny rozválejte dotenka a do délky. Nejlépe vám to půjde po 3–5 plátcích mezi dvěma kusy plastové fólie. Pracujte válečkem, jako byste váleli těsto. Pak nadzvedněte vrchní fólii a plátky vyjměte a položte na plech. Opakujte se všemi plátky. Chlaďte, dokud nepřijde jejich chvíle.
 

6

Na lehce pomoučeném válu rozválejte listové těsto na obdélník zhruba 45 x 35 cm. Na něj příčně naklaďte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly, a nesahaly k okraji těsta blíže než na 3–4 cm. Spotřebujete na to asi ¾ plátků.
 

7

Nádivku promíchejte, pokud jste ji mezitím chladili. Pak jí většinu natřete na slaninu, pár vrchovatých lžic si dejte stranou. Sejměte provázek z masa a maso položte podélně neokrájenou stranou dolů na plát s nádivkou. Na prostředek masa teď můžete nanést odloženou nádivku. Postupně zvedněte vždycky 4–5 plátků najednou a přiložte je k masu. Pokračujte, aby byly zvednuté všechny a z obou stran. Zbývající plátky teď můžete podélně naskládat na nádivku na prostředku masa.
 

8

Jednu dlouhou stranu těsta zvedněte a přeložte přes maso. 3–4cm okraje druhé strany potřete prošlehaným vejcem, zvedněte, přeložte přes maso, přitlačte k těstu pod ním a uzavřete. Obě strany potřete rozšlehaným vejcem a uzavřete tak, aby všechna náplň byla schovaná uvnitř. Přeneste tak, aby spoj byl dole, na plech lehce vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Dejte chladit.

 

9

Až budete připraveni péct: troubu zahřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 170 °C a pečte asi hodinu a čtvrt nebo hodinu a pětadvacet minut (maximálně). Po 45 minutách potřete wellington prošlehaným vejcem, aby mělo těsto lepší barvu. Aby bylo ještě zlatavější, potřete ho znovu před posledními 15–20 minutami pečení. Až vyndáte „závin“ z trouby, nechte ho asi 15–20 minut odpočívat, než ho opatrně pomocí dvou velkých obraceček přenesete na prkénko.

 

10

Zatímco se wellington peče, můžete vařit omáčku: v pánvi rozpusťte oříšek másla, až zpění, přidejte šalotku nebo cibuli a na středním až vysokém plameni ji opečte dozlatova. Pak přidejte med a nechte ho pár minut bublat a karamelizovat. Pak vlijte vinný ocet a víno. Přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Přidejte vodu nebo vývar a znovu přiveďte k mírnému varu. Mouku zpracujte s 25 g másla. Po částech zašlehejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu a pak ji pár minut nechte táhnout. Přeceďte a dochuťte. Podávejte s wellingtonem nakrájeným na plátky, bramborovými oříšky a s růžičkovou kapustou dušenou na másle.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...