Tradiční polévka s houbami, kulajda, je dost vydatná, aby posloužiila jako samostatný chod – třeba k večeři. Nejlépe chutná s liškami, ale klidně použijte i hříbky. Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce ale nesmějí chybět brambory, houby, smetana a vejce, případně kopr.
Suroviny
sušené houby
2
hrsti
sůl
kmín
1
špetka
brambory
4
ks
smetana ke šlehání
100
ml
zakysaná smetana
100
ml
podle chuti
vejce
1
ks
ocet
na dochucení
Postup
1
Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.
2
Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte.
3
Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Komentáře
Vynikající! snědli jsme ji na posezení :)