Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kulatky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Na 10–11 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2913 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 311 g
Tuky 152 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kulatky jsou sladké pečivo se slanou drobenkou s mákem, se kterým se můžete setkat v pekařstvích a cukrárnách na Liberecku, například v Turnově nebo v Lomnici nad Popelkou. Dát je dohromady byl náš nápad, ale ladí spolu dokonale. Kulatky jsou nejlepší hned po upečení, ale jíst se dají i třetí den.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
vlažné
změklé
změklé
100 g, nejlépe uvařená den předem, po vychladnutí nastrouhaná najemno
sůl 1 špetka
Na drobenku
sůl ¼ ČL
mák celý 5 g

Postup

1

Rozdrobte droždí do misky a vařečkou rozetřete do kašičky s 1 vrchovatou lžičkou hladké mouky, 1 vrchovatou lžičkou krupicového cukru a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. 

2

Ze vzešlého kvásku a ostatních surovin včetně zbývající hladké mouky, cukru a mléka vypracujte volnější těsto a nechte vykynout zhruba na dvojnásobný objem, bude to trvat cca 1 hodinu.

3

Mezitím promněte v misce uvedené suroviny na drobenku. Odložte ji do chladničky.

4

Až těsto vykyne, vyválejte z něj šišku připomínající knedlík, rozkrájejte ji na 10–11 stejných kousků, z těch uválejte rukama válečky dlouhé 10–12 cm a pak z nich v drobence uválejte hady o délce necelých 20 cm a průměru cca 1 cm. Zakruťte je (chyťte je za konce a otáčejte jimi opačným směrem), aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku, měl by mít průměr okolo 8 cm. Kulatky položte na plech s pečicím papírem, můžete je ještě trochu posypat zbylou drobenkou. Nechte dokynout 10–15 minut. Pečte v troubě předehřáté na 150°C dozlatova, zhruba 20–25 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...