Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s houbovou pohankou
Kuře s houbovou pohankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s houbovou pohankou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3371 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 289 g
Tuky 142 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbová pohanka vám možná připomene vánočního kubu. Doplníte-li ji kuřetem a romanescem, získáte skvěle vyvážené jídlo, které vás posilní nejen během sychravých podzimních dnů. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
kuřecí stehenní řízky 8 ks
nejlépe s kůží (vykostěných horních stehen)
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kostičky + podle chuti tenké plátky na pokladení kuřete
drobných, hnědých, rozpůlených
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
z 1/2 citronu (nebo podle chuti)
Na pohanku
vývar kuřecí 1 l
horký
propláchnuté
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
kůra najemno nastrouhaná
tymián 1,5 PL
odrhnuté lístky
pohanka 250 g
loupaná (kroupy), důkladně propláchnutá tekoucí vodou
nebo ještě lépe nakrájené romanesco

Postup

1

Na pohanku přiveďte v hrnci k mírnému varu vývar se sušenými houbami. V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli, česnek a citronovou kůru a tymián. Opékejte, aby cibule tak akorát změkla (2–3 minuty), pozor, nespalte česnek, zhořkl by! Vmíchejte pohanku, aby se obalila tukem, a lehce ji opražte. Přilijte vývar s houbami, podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte přiklopené 15–20 minut, aby pohanka změkla a většina vývaru se vstřebala. Na posledních 5 minut vsypte a vmíchejte romanesco či růžičkovou kapustu. 

2

Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a po dávkách opečte osolené a opepřené kuřecí díly ze všech stran pěkně dozlatova. Přesuňte do pekáčku, můžete poklást plátky másla a dopečte v troubě, aby byly propečené (cca 10–15 minut).

3

Do pánve dejte máslo nakrájené na kostičky, a až zpění, vsypte houby a česnek a opékejte 1–2 minuty, aby byly houby zlatohnědé. Dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s pohankou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč