Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem
Kuře s těstovinami orzo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1544 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 134 g
Tuky 78 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídla z jednoho hrnce u nás vyhrávají na celé čáře. Když po skvělé večeři nemusíte umývat horu špinavého nádobí, má to zkrátka něco do sebe. Kuřecí stehna s orzem a bílým chřestem splňují obě části zadání na výbornou.

Suroviny

v celku (my jsme z dlouhých kostí odsekli klouby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
nakrájené nahrubo
suché, lze nahradit vodou
vývar kuřecí 300 ml
těstovinová rýže 120 g
nebo podle chuti
petrželka
nasekaná nadrobno
pažitka
nebo kerblík k podávání

Postup

1

Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. V kastrolu či hluboké těžké pánvi s pokličkou rozehřejte olej a 1 lžíci másla na silnějším ohni. Vložte stehna kůží dolů a opékejte asi 8 minut, aby maso na okrajích zbělelo a kůže pěkně zezlátla, poté obraťte a 1–2 minuty opékejte i z druhé strany. Pak maso vyjměte.

2

Do uvolněného kastrolu vsypte šalotku a opečte ji doměkka. Podlijte vínem, nech- te krátce odpařit. Poté do kastrolu vraťte stehna kůží nahoru a podlijte asi třetinou vývaru. Zmírněte oheň a duste pod pokličkou 30–45 minut, aby bylo maso uvnitř hotové. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte trochou vývaru.

3

Mezitím oloupejte chřest od hlaviček dolů a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky o délce hlaviček.

4

Zbývající vývar ohřejte. Stehna vyjměte z kastrolu a volně zakryjte alobalem. Do kastrolu vsypte orzo. Vlijte část ohřátého vývaru a míchejte, než se vstřebá.

5

Po 5 minutách přidejte chřest (orzo se bude vařit 10–15 minut). Pokračujte s přiléváním vývaru a mícháním, dokud orzo nebude al dente nebo podle vašich představ, obsah kastrolu by neměl být suchý, právě naopak (viz foto). Po spotřebování vývaru v případě potřeby přilijte horkou vodu. Dochuťte citronovou šťávou i kůrou a zbývajícím máslem, dolaďte solí, pepřem a případně další citronovou šťávou. Do kastrolu vraťte stehna, přiklopte a nechte 5 minut stát. Podávejte posypané bylinkami.

[[nid:39069]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...