Jemná krémová květáková polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře. Je hustá a skutečně poctivá. Nezapomeňte ji dochutit muškátovým oříškem nebo případně drceným kmínem. Před podáváním jsme květákovou polévku ozdobili rukolou, ovšem klidně ji vyměňte za pražené plátky mandlí, dýňová semínka nebo krutonky ze staršího pečiva.
Suroviny
Postup
Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená.
Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.
Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka.
Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut.
Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.
Podávejte posypané rukolou.
Komentáře