Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákový krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 137
Do 45 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 307 g
Tuky 105 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod. Na rozdíl od klasické květákové polévky tato je krémová, zjemněná šlehačkou a před servírováním ji doplňte o křupavé růžičky květáku. Brambory polévku příjemně zahustí, přitom na chuti je vůbec nepoznáte.

 

Suroviny

nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
květák 1,5 kg
+ 100 g nakrájeného na kousky
moučné, na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
jemně strouhaný

Postup

1

Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.

2

Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory.

3

Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

4

Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem.

5

Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

6

Hrnec sejměte z plamene, odstraňte bobkový list a polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.

7

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč