Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lasagne s opékanou zeleninou

Lasagne s opékanou zeleninou

3.6/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3402 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 323 g
Tuky 180 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když hodně spěcháte, můžete si do lasagní koupit rajčatovou omáčku i bešamel (k dostání pod značkou CHEF, 500 ml za 55 Kč), ale čas investovaný do přípravy domácích se rozhodně vrátí.

Suroviny

očištěná, na kusy
lilek 2 ks
na 0,5 cm plátky
olivový olej 8 PL
lasagne (těstovina) 300 g
čerstvé lze nahradit 220 g sušenými
mléko 360 ml
ohřáté
natrhaná
rajčata cherry 1 hrst
sůl
pepř
rajčatová passata - pyré 500 g
hotová či domácí

Postup

1

Zahřejte troubu na 200 °C. Dva plechy lehce vymažte olejem a naskládejte na ně zeleninu. Zakapejte olejem, osolte a opepřete a pečte 25 minut, aby zelenina mírně zhnědla.

2

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, postupně do ní vešlehejte mléko. Vařte, aby směs zhoustla.

3

Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Zapékací nádobu 30 x 20 cm vymažte olejem.

4

Na dno naskládejte zeleninu a zalijte třetinou rajčatové omáčky, na to dejte vrstvu lasagní, zakapejte čtvrtinou bešamelu. Opakujte, aby byly tři vrstvy těstovinových plátů. Na celý povrch naneste zbývající bešamel. Posypte sýrem a navrch naskládejte rozpůlená rajčata. Pečte 45 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Na olivovém oleji opečte 750 g mletého libového hovězího, svařte ho s rajčatovou omáčkou, 200 ml vývaru, muškátovým oříškem, solí, pepřem. Směsí nahraďte zeleninu i omáčku z rajčat.

DOMÁCÍ RAJČATOVÁ OMÁČKA
Na pánvi zahřejte lžíci olivového oleje, vsypte 1 najemno nasekanou cibuli, plátky z 1 stroužku česneku a 1 nahrubo nasekanou mrkev. Opékejte na středním plameni doměkka, asi 5 minut. Mírně zvyšte teplotu a přidejte lžíci rajčatového protlaku. Opékejte minutu, přilijte 100 ml bílého vína a vařte, aby se ho dvě třetiny odpařily. Přidejte 600 g nakládaných sekaných rajčat (jeden a půl 400g konzervy) a hrstku lístků bazalky. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Nechte trochu zchladnout a promixujte.

ŠKOLA VAŘENÍ
Prozradíme vám všechny triky, jak připravit dokonalou bešamelovou omáčku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...