Lečo je prostá, chutná, a hlavně rychlá a snadná letní večeře, v níž využijete čerstvou zeleninu, ať už koupenou, či z vlastní zahrádky. S poměry použité úrody můžete koneckonců improvizovat podle chuti, ale pokud nejste zapřisáhlí vegetariáni, uzeninu rozhodně nevynechávejte ani nešiďte, dodává pokrmu tu správnou chuť i vůni.
Suroviny
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, papriky zbavte semen a nakrájejte na kratší proužky, rajčata nakrájejte nahrubo. V široké a hluboké pánvi rozpalte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte papriky a krátce poduste. Přidejte rajčata, osolte, opepřete, zakryjte a nechte za občasného míchání 10 minut dusit.
Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a vmíchejte k leču a prohřejte. Nakonec ztlumte plamen, do leča rozklepněte vejce, nemíchejte, jen je osolte a opepřete, přiklopte a ještě 2–3 minuty duste. Podá-vejte s chlebem.
NĚCO NAVÍC
I s tak obyčejným jídlem, jako je lečo, se dají dělat divy. Cibuli můžete opékat na slanině (pak nedávejte uzeninu), klobásu doporučujeme opéct předem na pánvi a přidat ji do leča pěkně křupavou před vejci, stejně tak můžete rozklepnutá vejce do jídla vmíchat, nebo je nejdříve míchaná opéct na pánvi. Naše testerka pro lepší barvu a chuť přidala i plechovku konzervovaných rajčat. Případně namísto vajec nalijte do leča smetanu ke šlehání.