Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní fazolový salát s krevetovými špízy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4736 kcal
Bílkoviny 674 g
Sacharidy 237 g
Tuky 77 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výborný fazolový salát hravě obstojí i bez krevet!

Suroviny

po 400 g
rajčata cherry 12 ks
rozpůlená
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
krevety 30 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
rukola 4 hrsti
Na zálivku
najemno nastrouhaná
olivový olej extra panenský 3 PL
oregano 2 PL
šalvěj 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pažitka 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pepř 1 ČL
čerstvý mletý
sůl ½ ČL

Postup

1

V míse smíchejte přísady na zálivku a pak jí 2 lžíce odložte do mističky. Do mísy dejte fazole, rajčata a řapíkatý celer. Dobře promíchejte.

2

Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Krevety rozdělte na špejle (předem namočené do studené vody) podle počtu porcí. Grilovací pánev potřete olejem. Krevety opečte dorůžova a dopevna, jednou je v průběhu opékání obraťte (trvá to celkem asi 4 minuty). Krevety podávejte na salátu doplněném rukolou, pokropené zbývající zálivkou.

NÁKUPNÍ LEXIKON

MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu). ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě. LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta. BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...