Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilková pizza po sicilsku
Lilková pizza po sicilsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilková pizza po sicilsku

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 266 g
Tuky 98 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mohli byste klidně použít kupované těsto, ale věřte, že s domácím je tahle neokoukaná verze ještě lepší!

Suroviny

lilek 2 ks
střední
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
oregano 2 ČL
sušené, 1–2 lžičky
domácí (viz Tipy & triky) nebo kupované
strouhaný
tmavé, propláchnuté
piniové oříšky 1 hrst
velká hrst
velmi malá, nakrájená nadrobno
rukola 1 hrst
k podávání
bazalkové pesto
k podávání

Postup

1

Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut před pečením dejte do trouby předehřát plech. Mezitím nakrájejte lilky na asi půl centimetru silná kolečka. Z obou stran je potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte trochou oregana. Na grilovací pánvi nebo na grilu je postupně opékejte na středním ohni několik minut z každé strany, až získají pěknou mřížku a změknou. Odkládejte na papírové utěrky.

2

Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30 cm v průměru). Pomocí válečku je přeneste na pečicí papír. Crème fraîche smíchejte se 2 lžícemi parmazánu, osolte a opepřete a směsí potřete rozválené placky. Poklaďte je plátky opečeného lilku, posypte rozinkami, piniemi, cibulí a zbývajícím parmazánem. Pečte 10–15 minut, až je těsto křupavé. Jezte s rukolou a s pestem.

TIPY & TRIKY

Domácí těsto na pizzu
V troše vlažné vody rozmíchejte rozdrobených 10 g (1/4 kostky) droždí a 1/4 lžičky cukru. Nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte 250 g polohrubé mouky nebo 275 g hladké mouky na pizzu, 1/2 lžičky soli, kvásek a 2,5 lžíce panenského olivového oleje. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Na pomoučněném válu důkladně hněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, až zdvojnásobí objem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...