Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké těsto
ZDROJ: Didi Miam/Unasplash
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 109
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 dávku těsta

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2776 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 205 g
Tuky 182 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě lineckého těsta se držte pravila raz, dva, tři (nebo také 1:2:3): K jednomu dílu cukru přidejte dva díly másla a tři díly mouky. Nezapomeňte ani na žloutky, které dodají těsto křehkost, citronovou kůru a mletou vanilku na ovonění. 

Suroviny

ideálně vanilkový (tedy klasický smíchaný s trochou mleté vanilky)
máslo 140 g
jemně nastrouhaná

Postup

1

Mouku prosijte na vál, přidejte moučkový cukr, máslo, žloutky i citronovou kůru.

2

Co nejrychleji zpracujte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.

3

Takto připravené těsto můžete před dalším zpracováním v ledničce nechat až 3 dny nebo zamrazit. 

CO S TĚSTEM DÁLE?

  • Troubu předehřejte na 180 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm.
  • Vykrajovátky vypichujte tvary podle libosti – kolečka, hvězdičky, srdíčka nebo karty
  • Polovina by měla mít uprostřed otvor (také libovolného tvaru).
  • Nožem vykrájené cukroví přenášejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Pečte asi 6 minut dozlatova.
  • Plné tvary pečte na jednom plechu, ty s vykrojeným středem na druhém (budou se péct kratší dobu).
  • Vychladlé cukroví slepujte džemem podle chuti a poprašte cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...