Houby přinášejí hned dvojí radost – první je ze sbírání, druhá z vaření a ochutnávání. Lišky jsou většinou ten nejcennější úlovek. A na omáčku s nimi se nejspíš dají nalákat i ti, kteří houbám moc neholdují.
Suroviny
Postup
Připravte brambory. Troubu předehřejte na 200°C. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem a zabalte do alobalu s kouskem petrželky či jiné bylinky, nebo je jen tak rozložte na plech. Pečte asi 35–45 minut podle velikosti brambor doměkka. Můžete je také upéct v remosce nebo je jednoduše v celku uvařit v osolené vodě s kmínem a libečkem doměkka.
Větší lišky překrojte. V pánvi na oleji opečte slaninu dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte lišky, cibuli, lehce osolte, opepřete, posypte lístky odrhnutými ze snítek tymiánu a opékejte asi 10 minut do změknutí cibule. Přilijte ocet, nechte ho odpařit a ještě chvíli pražte doměkka. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte ji, ale už nevařte, aby se nesrazila.
Hotové brambory nakrojte, trochu rozmáčkněte a podávejte k liškám ve smetaně, posypané čerstvými bylinkami, vločkovou solí a odloženou slaninou.
NĚCO NAVÍC
Slaninu můžete také ponechat v pánvi před vsypáním hub a udělat z ní součást omáčky.