Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lívanečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 352
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1552 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 185 g
Tuky 51 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jogurtové lívanečky jsou krásně nadýchané a jejich samotná příprava vám oproti těm kynutým zabere jen pár minut. Servírujte je s domácí zavařeninou, čerstvým ovocem, ochuceným tvarohem nebo oříškovou pomazánkou. A pokud vám nějaké lívance zbudou, zabalte je dětem do školy na svačinu.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 6 g
(půl sáčku)
vrchovatá
(1 kelímek)
mléko 350 ml
vejce 2 ks
olej
pár kapek, na smažení

Postup

1

Do misky odvažte mouku, přisypte prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji vlastně ani nemusíte prosívat.

2

Nechte rozpustit máslo. Ve druhé misce smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou (opět) krátce promíchejte. Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se beze zbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen co by se veškerá mouka namočila, a dál pečlivé rozmíchání neřešte. Šetřete síly.

3

Rozehřejte velkou, nejlépe nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni přeneste trochu těsta a vypouklou stranou téže naběračky rozetřete na velikost 6-7 cm. Tak pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Nyní můžete pozorovat, jak se těsto trochu nafukuje a vznikají v něm bublinky, které posléze na povrchu praskají. Jakmile spatříte tyhle minikrátery, je čas na podebrání a otočení lívanečku a bleskové dopečení i na druhé straně. Až zezlátne na otočené straně, vyjměte ho ven.

4

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto (získáte 30-40 malých lívanečků). Podávejte s výběrem džemů a zavařenin z vaší lednice. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč