Jogurtové lívanečky jsou krásně nadýchané a jejich samotná příprava vám oproti těm kynutým zabere jen pár minut. Servírujte je s domácí zavařeninou, čerstvým ovocem, ochuceným tvarohem nebo oříškovou pomazánkou. A pokud vám nějaké lívance zbudou, zabalte je dětem do školy na svačinu.
Suroviny
Postup
Do misky odvažte mouku, přisypte prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji vlastně ani nemusíte prosívat.
Nechte rozpustit máslo. Ve druhé misce smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou (opět) krátce promíchejte. Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se beze zbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen co by se veškerá mouka namočila, a dál pečlivé rozmíchání neřešte. Šetřete síly.
Rozehřejte velkou, nejlépe nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni přeneste trochu těsta a vypouklou stranou téže naběračky rozetřete na velikost 6-7 cm. Tak pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Nyní můžete pozorovat, jak se těsto trochu nafukuje a vznikají v něm bublinky, které posléze na povrchu praskají. Jakmile spatříte tyhle minikrátery, je čas na podebrání a otočení lívanečku a bleskové dopečení i na druhé straně. Až zezlátne na otočené straně, vyjměte ho ven.
Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto (získáte 30-40 malých lívanečků). Podávejte s výběrem džemů a zavařenin z vaší lednice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- K snídani & k svačině(6 receptů)
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů)