Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos se šafránovou omáčkou a rozmarýnovými bramborami

Losos se šafránovou omáčkou a rozmarýnovými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1153 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 0 g
Tuky 85 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

losos 400 g
filety s kůží
šafrán
rozmarýn
sušený
sůl

Postup

1

Začneme delat šafránovou omáčku. Do menšího rendlíku vlejeme 1 smetanu (cca 250-330 ml. dle balení), osolíme a vsypeme šafrán. Já jsem použila 1/2 lahvičky sušeného šafránu, která obsahovala celkem 0,25 g. Tedy opravdu pár snítek :-) Pomalu zahříváme a za stálého míchání redukujeme na cca 1/3 až 1/4 původního objemu. Hotová omáčka je hustá, sytě žlutá až lehce oranžová. Redukce trvá cca 15-20 min. Omáčku je třeba neustále míchat, aby se nezačala vařit.

2

Lososa osolíme na straně masa (ne na kůži) a pečeme na rozpáleném másle 5 minut z každé strany. Po upečení dáme na předehřáté talíře a přikryjeme, aby nestydnul. Do výpeku přisypeme cca 4 špetky sušeného rozmarýnu a necháme ještě cca 2-3 minuty na mírném ohni. Dáváme pozor, aby se máslo nezačalo přepalovat.

3

Přípravu jídla končíme, když jsou uvařené brambory. Do té doby stále mícháme omáčku. Pokud by již byla dostatečně hustá, dáme ohřev na minimum, ale stále mícháme - neměla by vystydnout. Uvařené brambory dáme k lososovi, toho přelijeme šafránovou omáčkou, brambory pak výpekem s rozmarýnem. Pokud někdo nechce další tuk (výpek), lze na brambory použít pouze rozmarýn.

Dobrou chuť :-)

Autor: proforma

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...