Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlový dort krále Oscara II.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 233
Do 75 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5816 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 341 g
Tuky 404 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbený IKEA dort, který si právě teď můžete upéct sami. Pokud jste ho někdy ochutnali, je nám jasné, že recept na mandlový dort rozhodně potřebujete. A věřte, že domácí verze je tisíckrát lepší! Snad ještě nikdy nezmizel v redakci dort po focení tak rychle...

Suroviny

krystalový cukr 180 g
mandle 150 g
mleté neloupané
Na griliáš
nahrubo nasekané
Na krém
máslo 150 g
nakrájené na kostičky
Na dokončení
mandle plátky
opražené, na ozdobu

Postup

1

Na pečicí papír nakreslete 2 kruhy o průměru 20 cm. Předehřejte troubu na 175 °C.

2

Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.

3

Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.

4

Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.

5

Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).

6

Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Komentáře

17.03.2017 17:51

Dobry den, ja jsem lehky dort necekala, protoze tenhle recept znam a je pekne maslovy a hodne sladky, kazdopadne priste do kremu cukr rozhodne uberu, snad to neztrati to kouzlo klasiky. Je to malej dortik, ale i kdyz jsem dost zrucna a v peceni zkusena, minimalne! s hodinou cisteho casu pocitejte! Jinak - skvely, kdyz vite, co pecete.

30.03.2016 14:36

Dort je opravdu hodně sladký, krém je hodně máslový, rozhodně bych ho už nesladila..jak je v receptu..Jinak trochu zklamání, čekala jsem lehký dortík, místo toho vyšel hutňák...:)hosté snědli stěží jeden kousek..

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...