Rozmazlete maminku na její svátek kouskem tropického ráje v podobě něžných dortíků, v nichž hraje prim sladké mango a jemně nakyslá mučenka. Cupcaky, malé dortíky, které padnou akorát do ruky, jsou skvělou volbou i na oslavy a večírky.
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte mučenkovou náplň. Mučenkové pyré vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne tak, aby ulpívala na zadní straně vařečky. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte vychladnout a uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 160°C. Muffinový plech vyložte papírovými košíčky.
Máslo, olej, žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Potom po třetinách stěrkou zapracujte mouku předem prosetou s kypřicím práškem a sodou a pak smíchanou s kokosem. Následně přidejte mangové pyré promíchané s podmáslím. Nakonec zapracujte pevný sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli. Hotovým těstem plňte košíčky do 2/3 a pečte 25 minut dozlatova. Propečení ověřte zapíchnutím špejle do středu dortíku. Pokud vyjde suchá, jsou muffiny hotové. Nechte je vychladnout.
Máslo vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Bude to trvat přibližně 5 minut. Poté po lžících zašlehejte cukr. Vždy počkejte, až je předchozí várka dokonale zapracovaná. Šlehejte další
3 minuty na vysoké obrátky. Po lžících přidávejte mučenkové pyré a důkladně zašlehejte. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Z každého dortíku vykrojte vykrajovátkem nebo lžičkou střed a naplňte ho lžičkou mučenkové náplně a přikryjte ‚víčkem‘ z vykrojeného kousku. Vršek dortíku ozdobte krémem a jedlými květy.
NĚCO NAVÍC
Mangové a mučenkové pyré lze koupit např. v Makru či prodejnách s potřebami pro cukráře. Příště ho můžete zaměnit třeba za banánové, malinové nebo jahodové.