Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazanec à la buchtičky se šodó
Mazanec à la buchtičky se šodó
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mazanec à la buchtičky se šodó

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4374 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 353 g
Tuky 284 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte chuť na buchtičky s vanilkovým krémem, ale nemáte čas na jejich přípravu, kynutí a pečení, můžete využít zbylý mazanec. Díky opečení na másle s cukrem získá neuvěřitelně na chuti – cukr na něm zkaramelizuje – a je to prostě slast!

Suroviny

škrob 75 g
kukuřičný
sůl 1 špetka
mléko 325 ml
pečivo ½ ks
zbylý mazanec
změklé
k podávání

Postup

1

Vanilkový lusk přepulte a vyškrábněte. Do hrnce vlijte smetanu, mléko, přidejte dřeň z vanilkového lusku i lusk a přiveďte pod bod varu. Vypněte a nechte stát alespoň 10 minut, aby se vanilka rozvoněla. 

2

Ve větší misce prošlehejte škrob, 125 g cukru a žloutky. 

3

Postupně zašlehejte horkou vanilkovou smetanu s mlékem: nejdříve za stálého prošlehávání pramínkem vlévejte sběračku horké smetany, zopakujte, poté už můžete zašlehávat po sběračkách Přelijte z misky do hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. 

4

Přelijte ji přes jemné síto do servírovací nádoby. 

5

V misce promíchejte zbylý cukr s máslem. Mazanec nakrájejte na plátky a každý potřete směsí z obou stran. 

6

Plátky mazance zvolna, na středním plameni opékejte na nepřilnavé pánvi dozlatova. Každý nechte vždy 2–3 minuty opékat, než jej otočíte – cukr potřebuje čas, aby zkaramelizoval. Opečené plátky skládejte na mřížku a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na kousky velikosti sousta. 

7

Horký krém vlijte do misky, přidejte nakrájené kousky mazance (pocukrujte moučkovým cukrem) a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč