Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mille feuille z chřestu, kozího sýra a mangalice
ZDROJ: Apetit
sdílet:
1.8/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3605 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 194 g
Tuky 246 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte menu, v němž se snoubí ryzí chutě jara. Šéfkuchař Libor Krušinský z restaurace Pod Lesem v něm rafinovaně propojil francouzskou kuchyni s českými surovinami. V sobotu vyrazte do přírody a na trh, v neděli vařte!

Suroviny

čerstvý
změklé, navíc 1 lžíce na opečení chřestu
sůl
pepř
čerstvě mletý
ke šlehání (33%)
prošlehaný
paprika špetka
(na špičku nože), mletá, pálivá
sůl
vločková, na posypání
velké, se slupkou naříznutou na obou stranách do kříže
Na omáčku
špek 80 g
z mangalice, nakrájené na drobné kostičky
nakrájená najemno
suché
smetana 100 ml
ke šlehání
vývar kuřecí 100 ml
(nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Začněte s přípravou krému. Kozí sýr šlehejte metlou do pěny, přidejte změklé máslo, sůl a pepř a vše spojte pomocí metly dohromady. Smetanu ušlehejte a vmíchejte ji jemně stěrkou do pěny tak, aby směs zůstala nadý- chaná. Krém odložte do lednice.

2

Nyní připravte omáčku. Rozehřejte menší pánev, vložte kostičky z mangalice a opékejte společně se šalotkou. Přilijte bílé víno, smetanu a kuřecí vývar, pokud používáte. Redukujte do zhoustnutí – trvá to asi 30 minut (objem omáčky se zmenší zhruba o polovinu). Potom přelijte přes cedník (šalotka se v omáčce rozpadne, ale získáte kostičky špeku) a napěňte ponorným mixérem. Kostičky špeku vraťte do omáčky. Osolte a opepřete a udržujte v teple.

3

Troubu vyhřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte hodně dotenka. Vyřízněte 12 koleček o průměru asi 10cm a pak je ještě mírně zploštěte válečkem našišato – cílem není doko- nalé kolečko, ale nepravidelný ovál. Vložte do trouby a plech zatižte dalším plechem, aby těsto nevyběhlo. Pečte 15 minut, na poslední 3 minuty pečení sundejte zátěž, těsto potřete rozšlehaným žloutkem, posypte vločkovou solí a pálivou paprikou. Dopečte, vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.

4

Bílý chřest pečlivě oloupejte, ze zeleného odlomte dřevnaté konce. Stonky zkraťte na podobnou velikost a vhoďte je do vroucí osolené vody asi na 3 minuty (záleží na síle stonků). Na posledních pár vteřin přihoďte ke chřestu rajče. Obojí prudce zchlaďte ve studené vodě. Chřest nechte okapat, rajče oloupejte a dužinu zbavenou semínek nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a chřest v něm rychle opečte, aby se obalil v másle.

5

Začněte sestavovat mille feuille. Vespod je upečené těsto, na ně naneste pomocí cukrářského sáčku se špičkou krém, položte vždy po jednom stonku bílého a zeleného chřestu, proužek rajčete a přiklopte další plackou těsta. Postup ještě jednou zopakujte a zakončete třetí plackou. Lžící okolo naneste trochu omáčky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Mangalica je staré uherské plemeno prasete s huňatou srstí, díky níž dokáže žít celý rok venku. I proto má maso – a zejména sádlo a špek – velmi jemnou chuť. Koupit se dá třeba na www.masodomu.cz nebo ve farmářských obchodech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...