Den před Popeleční středou se porůznu ve světě slaví jako ,palačinkový/lívancový‘. Rusové, kteří se řídí pravoslavným liturgickým kalendářem, mají jako jeho obdobu hned celý týden zvaný maslenica. A jedí při něm svou variantu lívanců zvanou bliny.
Suroviny
Postup
Do mísy prosejte obě mouky (čím méně jí dáte, tím déle nechte těsto rozležet), sůl a jedlou sodu. Zvlášť důkladně prošlehejte metlou vejce s podmáslím, pak přidejte 30g ghí a dobře zašlehejte. Tekutou směs vlijte k suché a prošlehejte dohladka. Zakryjte a dejte chladit aspoň na 30 minut (až na 12 hodin).
Pak postavte pánev na 2 minuty na střední oheň. Troubu předehřejte na 90–100°C, připravte si ohnivzdornou nádobu a přiměřeně velký kus alobalu na její zakrytí – díky tomu bliny neoschnou.
Zbývající ghí promíchejte s 1 lžící oleje. Směsí tuku potřete pánev – silikonovým štětcem nebo kusem papírové utěrky. Potírání pánve opakujte před každou dávkou. Na pánev lijte těsto na bliny s dostatečnými rozestupy, pokud jich děláte více, a ne 1 klasický velký z cca 75 ml těsta – my jsme dávali 1 lžíci a lívance mají cca 6 cm v průměru. Sledujte, kdy se na povrchu blinů začnou objevovat drobné dírky. Minutu nato je obraťte a opékejte další minutu, aby byly uvnitř hotové.
Hotové bliny odkládejte v připravené nádobě do trouby, aby zůstaly teplé, než opečete zbývající. Lze je proložit kousky másla, aby zůstaly vláčné a chutné. Až budete mít hotové všechny, obložte je uvedenými ingrediencemi a podávejte. Můžete také všechno připravit na stůl a nechat hosty, aby se obsloužili sami. Zapíjejte stylově vodkou.
NĚCO NAVÍC
Samotné bliny můžete připravit až den dopředu a pak prohřát, dají se i zamrazit. Vždycky jsou ale nejlepší čerstvé!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 25 skvělých jídel s uzeným lososem(25 receptů)