Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Moderní pohankovo-pšeničné bliny
Moderní pohankovo-pšeničné bliny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moderní pohankovo-pšeničné bliny

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 12–15 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2663 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 180 g
Tuky 150 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Den před Popeleční středou se porůznu ve světě slaví jako ,palačinkový/lívancový‘. Rusové, kteří se řídí pravoslavným liturgickým kalendářem, mají jako jeho obdobu hned celý týden zvaný maslenica. A jedí při něm svou variantu lívanců zvanou bliny.

Suroviny

mouka pohanková hladká 100 g
60–100 g
sůl 1 ČL
vejce 2 ks
ghí 50 g
rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na opékání
Na obložení
nebo crème fraîche
na tenké vějířky
čerstvý
kaviár 1 sklenka
černý

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky (čím méně jí dáte, tím déle nechte těsto rozležet), sůl a jedlou sodu. Zvlášť důkladně prošlehejte metlou vejce s podmáslím, pak přidejte 30g ghí a dobře zašlehejte. Tekutou směs vlijte k suché a prošlehejte dohladka. Zakryjte a dejte chladit aspoň na 30 minut (až na 12 hodin).

2

Pak postavte pánev na 2 minuty na střední oheň. Troubu předehřejte na 90–100°C, připravte si ohnivzdornou nádobu a přiměřeně velký kus alobalu na její zakrytí – díky tomu bliny neoschnou.

3

Zbývající ghí promíchejte s 1 lžící oleje. Směsí tuku potřete pánev – silikonovým štětcem nebo kusem papírové utěrky. Potírání pánve opakujte před každou dávkou. Na pánev lijte těsto na bliny s dostatečnými rozestupy, pokud jich děláte více, a ne 1 klasický velký z cca 75 ml těsta – my jsme dávali 1 lžíci a lívance mají cca 6 cm v průměru. Sledujte, kdy se na povrchu blinů začnou objevovat drobné dírky. Minutu nato je obraťte a opékejte další minutu, aby byly uvnitř hotové.

4

Hotové bliny odkládejte v připravené nádobě do trouby, aby zůstaly teplé, než opečete zbývající. Lze je proložit kousky másla, aby zůstaly vláčné a chutné. Až budete mít hotové všechny, obložte je uvedenými ingrediencemi a podávejte. Můžete také všechno připravit na stůl a nechat hosty, aby se obsloužili sami. Zapíjejte stylově vodkou.

NĚCO NAVÍC
Samotné bliny můžete připravit až den dopředu a pak prohřát, dají se i zamrazit. Vždycky jsou ale nejlepší čerstvé!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč