Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanové řezy Karpatka
ZDROJ: StockFood / Moje Gotowanie
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 271 g
Tuky 486 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento sametový smetanový dezert jsme si vypůjčili od našich sousedů z Polska. Zatímco u nás je znám jako mraky, v Polsku je znám jako karpatka a těší se ohromné oblibě. Dnes už ovšem získává slávu i na naší straně hranice.

Suroviny

voda 200 ml
máslo 375 g
vejce 6 ks
sůl 3 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
škrob 45 g
kukuřičný
mléko 600 ml
na posypání

Postup

1

Připravte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu vodu a 125 g másla. Za stálého míchání naráz vsypte 170 g hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Dále důkladně míchejte, dokud těsto není jednotné a neodlepuje se od stěn hrnce. Sundejte ho z ohně. Když vychladne, přidávejte jedno vejce po druhém. Vždy počkejte než je to předchozí dobře zapracované. Těsto rozdělte na poloviny. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozetřete polovinu těsta. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut.

2

Připravte krém. Asi 300 ml mléka svařte s cukrem. Ve zbylém mléce rozmíchejte zbytek mouky, škrob a žloutky. Směs za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do vroucího sladkého mléka. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj zašlehejte zbývající změklé máslo. 

 
3

Na spodní vrstvu těsta navrstvěte pudinkový krém, navrch položte druhou část těsta, lehce přitlačte a posypte moučkovým cukrem.

Foto / Zdroj: StockFood / Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč