Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvová polévka s fetou a quinoou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 40
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2321 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 228 g
Tuky 103 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K pikantní polévce zářivé barvy a úžasné chuti podávejte plochý libanonský chléb nebo chléb pita pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava – nahradí tak i hlavní chod. Mrkvová polévka s fetou a quinoou je sytá, krásně krémová a jemně pikantní. 

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
na plátky
česnek 2 stroužky
narájené nadrobno
mrkev 1,2 kg
nastrouhaná nahrubo
římský kmín 2 ČL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
mletá
kůra a šťáva
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
sůl
quinoa 100 g
viz Něco navíc
nahrubo rozdrobený
sherry ocet 1 PL
máta 1 hrst
nahrubo nasekané lístky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lístky nahrubo nasekané
libanonský, k podávání

Postup

1

V hrnci na rozehřátém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita.

2

Přidejte mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut.

3

Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu.

4

Ztlumte a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka; trvá to 10–12 minut. Slijte a odložte stranou.

5

Polévku stáhněte ze sporáku,přidejte citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Pamatujte však na to, že feta je hodně slaná.

6

Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a podávejte horké s libanonským chlebem.

NĚCO NAVÍC
Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou. Pokud se začne při jejím vaření tvořit v rendlíku pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...