Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané lilky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na cca 3 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7720 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 66 g
Tuky 736 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Léto milujeme, protože je nejen plné slunce, ale hlavně všeho, co pod ním dozrává. I když se snažíme sebevíc, všechno se sníst nedá, a tak děláme zásoby na zimu, louhujeme, zavařujeme, nakládáme...

Suroviny

lilek 1,5 kg
na 1 cm silná kolečka
sůl 4 PL
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 800 ml
rozmarýn ½ ČL
nasekané lístků
tymián ½ ČL
odrhnuté lístky
olivový olej 800 ml
česnek 4 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté nožem

Postup

1

Lilky rozložte na utěrku a štědře osolte. Nechte je zhruba 1 hodinu vypotit a pak je osušte papírovou utěrkou.

2

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody, vlijte ocet, přiveďte znovu k varu, přidejte lilky a 2 minuty je blanšírujte. Slijte a nechte vykapat (v cedníku je zmáčkněte, ať je zbavíte tekutiny).

3

Rozložte je do pekáče, opepřete, posypte bylinkami, zalijte olivovým olejem, přidejte neoloupané, ale rozmáčklé stroužky česneku a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut.

4

Pekáč vyjměte a lilky upěchujte do sklenic. Zalijte je olejem, v němž se pekly (zkontrolujte, že uvnitř nezůstaly vzduchové kapsy), a zavřete. Takto naložené vydrží v lednici až 2 týdny, můžete je však i sterilizovat.

NĚCO NAVÍC
Nebojte se množství octa, lilky jsou v něm jen krátce, rozhodně nebudou kyselé. Díky octu ale získají jemně pikantní chuť. Někdo lilky potit nenechává, jiný by bez vypocení nepokračoval – necháme to na vás, ale je dobré vědět, že nově pěstované odrůdy se už potit nutně nemusí.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...