Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nedělní francouzský toust
Nedělní francouzský toust
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nedělní francouzský toust

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 825 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 39 g
Tuky 48 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastická snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu. Připravená je za pár minut, o to déle si ji můžete vychutnávat…

Suroviny

vejce 3 ks
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 2 ČL
chleba bílý 8 plátků
viz Něco navíc
na opékání (viz Něco navíc)
ovoce
čerstvé – podle sezony a chuti, k podávání
k podávání
k podávání

Postup

1

V širší misce (takové, aby se do ní dal položit plátek chleba) prošlehejte smetanu, vejce, bourbon, cukr, skořici, sůl a vanilkový extrakt.

2

V pánvi rozpusťte oříšek másla. Plátek pečiva namočte do směsi vajec a smetany a nechte nasáknout, vyjměte, nechte lehce okapat a vložte do pánve. Opékejte zhruba 2 minuty z každé strany tak, aby byl toust pěkně dozlatova. Zopakujte se zbylým pečivem.

3

Hotové tousty podávejte horké, nejlépe s čerstvým ovocem, zalité javorovým sirupem a poprášené moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Pečivo – nejlepší francouzský toust je z briošky, protože je sama o sobě chuťově skvělá. Máte-li ji v celku, uřízněte jí pěkně tlustý plátek, klidně 2cm. Použít ale můžete i mazanec nebo vánočku. Pokud nemáte ani jedno, sáhněte po dobrém bílém toustovém chlebu. Obecně platí, že čím starší pečivo bude, tím lépe, suché totiž dobře nasaje směs vajíček, smetany a cukru.
  • Máslo – ideální je to přepuštěné, protože se nepřepaluje.
  • Alkohol – namísto bourbonu můžete použít i koňak nebo tmavý rum. Dobré však bude i mandlové amaretto, oříškové frangelico nebo pomerančové cointreau.
  • Koření – kromě skořice můžete přidat i špetku čerstvě strouhaného muškátového oříšku, ale třeba i směs perníkového koření nebo koření na spekulky.
  • K podávání – nejlepší je čerstvé ovoce, a pokud se chcete hodně rozmazlit, tak i šlehačka. K francouzskému toustu jsou ale skvělé i sirupy jako javorový, datlový nebo třeba borůvkový a přelít ho můžete i medem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit Snídaně a svačiny spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit Snídaně a svačiny

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč