Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Novoroční čočka na kyselo
Novoroční čočka na kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Novoroční čočka na kyselo

4.7/5 Počet hodnocení: 114
Do 75 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 300 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočka na kyselo se stala tradičním novoročním jídlem. Aby také ne, má zajistit na příští rok přísun finančních prostředků a takovou „pojistku“ by málokdo odmítl. Přesto si tento velmi chutný pokrm dopřejte i během roku, protože čočka by v našem jídelníčku neměla chybět. Recept čočky na kyselo je rychlý a výsledek naprosto luxusní, obzvláště pokud jí budete servírovat tradičním způsobem s vejcem, párkem nebo klobásou a sterilovanou okurkou.

Suroviny

čočka 350 g
hnědá nebo zelená
olej 3 PL
nebo 1,5 lžíce sádla či másla
najemno
vývar zeleninový 175 ml
nebo kuřecí
tymián 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
nebo citronová šťáva
K podávání
nebo špekáčky, klobása, párky
jako volská oka

Postup

1

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2

Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

    3

    Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

      4

      Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem, párkem nebo klobásou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

        NĚCO NAVÍC

        • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
        • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

        Související články

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2010/1

        Komentáře

        01.01.2016 13:37

        Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.

        06.01.2016 14:03

        Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

        Apetit magazín

        KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
        • Kvízy

        KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

        Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...