Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré
Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3940 kcal
Bílkoviny 270 g
Sacharidy 348 g
Tuky 149 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.

Suroviny

nízký, nebo hovězí kýta - na cca 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka 6 PL
ghí
ke smažení, lze nahradit olejem
vejce 4 ks
prošlehaná
česnek 2 stroužky
drcené
vývar hovězí 600 ml
lže použít i dobrý hotový (např. z M & S)
olivový olej panenský
k podávání
Na celerovo-bramborové pyré
celer 400 g
očištěný, nakrájený na cca 2cm kousky (váha v čistém stavu)
nejlíp varný typ C, očištěné, nakrájené na cca 2cm kousky (váha v čistém stavu)
česnek 3 stroužky
oloupané
vývar zeleninový 1,2 l
lze nahradit ghi, nebo přidat víc podle chuti
rozmarýn 1 ČL
nasekaný nadrobno + snítky na ozdobení
nastrouhaný
hořčice dijonská 2 ČL
či podle chuti
petrželka
hladkolistá, nasekaná nadrobno + celé lístky na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 140–150°C. Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran naklepejte. Jsou-li plátky velké, rozpulte je (všechny kousky masa by měly být zhruba stejně velké). Osolte, opepřete a obalte ve strouhance, na prkénku ji pak zaklepejte do masa paličkou či důkladně vmačkejte.

2

V pánvi rozehřejte tuk. Maso smočte ze všech stran ve vejcích prošlehaných s moukou, česnekem a trochou soli, pak znovu obalte ve strouhance a těsně před vkládáním do tuku znovu protáhněte vejci. Krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku, aby obal ztuhl a zezlátl. Potom řízky naskládejte v jedné vrstvě na hluboký plech či do velkého pekáče, kam se tak akorát vejdou, zalijte vývarem, přiklopte druhým plechem/pekáčem či víkem, popřípadě zakryjte alobalem tak, aby dobře těsnil podobně jako víko, a dejte na 2 hodiny táhnout do předehřáté trouby.

3

Mezitím připravte pyré. Celer, brambory a česnek zalijte ve velkém rendlíku vývarem tak, aby byly ponořené (není-li vývar slaný, osolte). Přiveďte k varu a vařte cca 12 minut, aby brambory i celer změkly. Pak sceďte a zeleninu vraťte do rendlíku (slitý vývar nevylévejte, lze ho zužitkovat třeba při vaření polévky), chcete-li, odstraňte česnek. Do rendlíku přidejte máslo, rozmarýn, parmazán a hořčici. Rozšťouchejte, a chcete-li, nařeďte trochou vývaru, případně rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

4

Řízky podávejte s pyré, podle chuti ozdobené petrželkou, rozmarýnem a olivovým olejem, popřípadě s trochou výpeku. Doplňte pestrým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...