Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 18
Do 20 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 718 g
Tuky 312 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč se v originále jmenuje Apple pepper pot cake – jablečnou klasiku totiž Jamie Oliver doladil kořením půjčeným z receptu na masové ragú s paprikami. Karamelovou omáčku můžete podávat nejen k jablečnému koláči...

Suroviny

Na karamelovou omáčku
máslo 200 g
cukr 200 g
světlý, přírodní
melasa 2 PL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
mletý
nebo crème fraîche
Na těsto
střední kusy
máslo 125 g
cukr 125 g
světlý, přírodní
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
cider 200 ml
suchý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Máslo na karamelovou omáčku dejte do hlubší širší pánve (musí se do ní vejít i jablka), přidejte cukr, melasu a mleté koření a přiveďte vše pomalu k varu. Stáhněte plamen a nechte za občasného míchání mírně vařit, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte na čtvrtky nakrájená a jádřinců zbavená jablka, vše promíchejte a nechte ještě pobublávat.

2

Mezitím si připravte těsto. Utřete máslo s cukrem, poté postupně vmíchejte vejce (jedno za druhým), polovinu mouky, sodu, prášek do pečiva a cider. Promíchejte (pokud se směs odděluje, nelekejte se, zase se spojí) a vmíchejte zbytek mouky a pomerančovou kůru.

3

Formu na koláč postavte na plech vyložený papírem na pečení (to kdyby vám nějaký karamel utekl). Do formy přendejte jablka s trochou karamelu, který se tam připlete, jak jablka nabíráte. Zbytek karamelu dejte stranou. Jablka urovnejte a přelijte je těstem. Formou trochu zatřeste, aby těsto bylo ve formě rovnoměrně rozmístěno. Dejte na plech a pečte 35–40 minut. Po 35 minutách špejlí zkontrolujte, jestli už koláč není hotový.

4

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout (ne déle, pak by se přilepil). Potom vyklopte na talíř. Zbylý karamel opatrně zahřejte a vmíchejte do něj smetanu. Podávejte ke koláči.


TIPY & TRIKY

Jablka můžete v sezoně nahradit hruškami, broskvemi nebo kdoulemi. Pokud vám zbude karamelová omáčka, uschovejte ji a použijte na palačinky, lívance či na zmrzlinu.

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...