Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou
Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opékaný lilek a cukety s rajčaty a mozzarellou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2286 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 68 g
Tuky 179 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Srpnová úroda zeleniny je bohatá, políbená sluncem a taky prázdninami! Konečně jsou tady domácí lilky a luxusně zralá rajčata. Přidejte cuketu, všechnu zeleninu opečte a luxusní letní večeře je na světě. 

Suroviny

lilek 2 ks
nakrájený na 1cm kolečka
žluté, nejlépe do 20 cm, nakrájená na 1cm kolečka
olivový olej 5 PL
sůl mořská
pepř barevný
čerstvě mletý
rajče 750 g
směs zralých rajčat, všechna nakrájená na plátky či jiné vhodné tvary (podle velikosti)
celkem cca 350 g, nakrájená na plátky či natrhaná
Na zálivku
olivový olej 4 PL
nakrájená na drobné kostičky
česnek 2 stroužky
nakrájený na drobné kostičky
rozmarýn 3 snítky
lístky nakrájené nadrobno
vinný ocet červený 3 PL
2–3 lžíce podle chuti

Postup

1

Grilovací pánev postavte na silný oheň. Každý plátek lilku a cukety potřete z jedné strany trochou olivového oleje a posypte solí. Několik z nich položte touto stranou dolů na grilovací pánev, vršky potřete další troškou oleje a zlehka posypte solí. Opékejte 2–3 minuty z každé strany, aby byla zelenina ožehnutá a měkká. Zopakujte se zbývajícími plátky lilku a cukety.

2

Olej na zálivku zahřejte v malém rendlíku na středním ohni. Zkuste vhodit kostičku šalotky: olej by měl jemně prskat. Vypněte vařič, vsypte všechnu šalotku, česnek a rozmarýn a dobře promíchejte. Nechte zvolna smažit na doznívajícím teple 2–3 minuty, pak přidejte červený vinný ocet, osolte a opepřete.

3

Plátky lilku, cukety a rajčat naaranžujte v úhledných promíchaných vrstvách do mělké mísy nebo na servírovací talíř. Každou vrstvu pokropte trochou zálivky, pak posypte rukolou. Rovnoměrně proložte či posypte mozzarellou a pokropte zbývající zálivkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte jako předkrm, chuťovku či přílohu. Chcete-li z něj udělat hlavní chod, doplňte ho větším množstvím mozzarelly a pečivem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč