Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gazpacho
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1527 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 210 g
Tuky 51 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Španělská studená polévka gazpacho je proslulá nejen svojí snadnou přípravou, ale chutí, která dává vyniknout všemu, co právě dozrálo. Základem jsou vždy rajčata, okurka, cibule, česnek a bílý chléb. Pak už je to na vás, co si přinesete z trhu nebo ze zahrady.

Suroviny

rajčata přepůlená a zbavená středů
menší, salátová, oloupaná a zbavená semen
česnek 2 stroužky
oloupaný
olivový olej 3 PL
sherry ocet 2 PL
nebo červený vinný ocet
sůl 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
římský kmín ½ ČL
Na ozdobení
bylinky
nakrájené (např. pažitka, bazalka, hladkolistá petrželka...)
olivový olej

Postup

1

Všechny ingredience na gazpacho dejte do mixéru a rozmixujte na pyré. Dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Dejte vychladit a podávejte s krutonky a čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Namísto toustového chleba můžete použít jiné bílé pečivo, nejlépe bagetu, ciabattu, focacciu či jiný bílý chléb. Do gazpacha můžete přidat i spoustu další zeleniny či ovoce. Skvělé jsou cukety, kukuřice i meloun či jahody. Z bylinek je skvělá bazalka, rozmarýn, tymián či pažitka. Zajímavou chuť dodají i pečené papriky nebo nakládaná sušená rajčata.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč