Sušenky z ovesných vloček jsou snadné, levné a rychlé. Obohatit je můžete ořechy všeho druhu, kokosem, sušeným ovocem i kousky čokolády. Až přijde hlad nebo vás bude honit mlsná, budete připraveni.
Suroviny
mouka pšeničná celozrnná hladká
70
g
sůl
1
špetka
kypřicí prášek do pečiva
½
ČL
třtinový cukr
50
g
máslo
80
g
javorový sirup
2
PL
vejce
1
ks
ovesné vločky
120
g
sušené ovoce
80
g
švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
ořechy
20
g
pekanové, vlašské, mandle, lískové…
semínka
10
g
dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...
Postup
1
Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
2
Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.
3
Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.
4
Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
5
Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).
6
Pečte 12 –15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce a podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů)
- Snadné pečení: sušenky 15-krát jinak(13 receptů)
Komentáře
In reply to Dobrý den, používáte do… by unger.eliska@g…
Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.
Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu
Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.