Slavné portugalské koláčky se žloutkovo-smetanovou náplní připravili jako první katoličtí mniši z kláštera svatého Jeronýma v Lisabonu. V tamní čtvrti Belém dodnes pečou ty opravdové, známé pod názvem pastéis de Belém. Zvlášť lze podávat cukr a skořici, ať si každý zákusek dochutí sám.
Suroviny
Postup
Ve 100 ml smetany rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru.
Do rendlíku nalijte zbývající smetanu (200 ml), přidejte žloutky, zbytek cukru (50 g), citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pomalu a za stálého míchání balonovou metlou přiveďte k varu.
Jakmile začne tekutina probublávat, zašlehejte do ní připravenou směs. Zmírněte oheň a míchejte do zhoustnutí (5–10 minut). Nechte vychladnout.
Listové těsto rozložte a pomocí kulatých vykrajovátek o průměru 8 cm vykrojte kolečka. Připravte si formu na 12 muffinů a všechny důlky vymažte máslem. Kolečka přeneste do formy na muffiny a v každém důlku je utěsněte.
Do vzniklých košíčků rozdělte krém (nalijte ho do 2/3) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 minut. Poté troubu přepněte do režimu grilování a zvyšte teplotu na 240 °C. Pečte 8–10 minut, až se na povrchu košíčků vytvoří ,spálená‘ vrstva.
NĚCO NAVÍC
Portugalské přísloví říká, že pokud nevěsta zkonzumuje o svatebním dni aspoň jeden koláček, už nikdy z prstu nesundá svatební prsten.